Kovács Vica.png

Vica szülei a 80-as évek közepén az első lelkes balatoni szörfösök között voltak a KFKI sportegyesületének tagjaiként: édesanyja már néhány éves korától vitte a szörfön magával, majd varrt neki egy gyerek vitorlát. A szántódi öbölben megbújó kis egyesületnek azonban Kalózai is voltak, így a szörfözés mellett 10 éves korában 'besírta ' magát az egyesület amúgy korhatáros vitorlás táborába - onnantól az elmúlt 30 év szinte minden nyarát a néhány évvel később 470-esekkel bővült mini flotta hajóit nyúzva-szerelve-szeretve tölti a kis közösség táboraiban, házi versenyein és kishajós túráin. 

Vica 30 évesen indult először hivatalos versenyen: szántódi hajós pajtásaival egy Solarison vágtak neki néhányszor a Kékszalagnak - inkább kevesebb, mint több sikerrel... 2011-ben egy hirdetésre jelentkezve került teljesen ismeretlenül a Balaton egyetlen Onyx típusú hajójának csapatába - egy évvel később a hajóval megnyerték a Kékszalag YS I/2 kategóriáját, és a következő 2 évben több túraversenyen is az elsők között végeztek. Ezután egy szponzornak köszönhetően teljesülhetett be újabb szerelme: a Granini Code8-ra szervezett előbb vegyes, majd csak nőkből álló csapatot, szintén remek eredményekkel. A gyors túraverseny hajók mellett talált rá közben a J24-re is, aminek eredményeképp az elmúlt években már saját hajójával és csapatával indul pályaversenyeken – Annival a kormánynál... A gyökerekhez a versenyzés mellett is ugyanolyan hű maradt: nemcsak legszabadabb óráit tölti továbbra is a szántódi öbölben Kalózban és 470-ben, de az egyesület színeiben is versenyzik, 20 éve oktat a táborokban, és több tanítványát és barátját hozta össze az elmúlt években különböző versenyző csapatokkal.

Vica 2013-ban a TF-en vitorlás edzői képesítést is szerzett, ami oktatói tapasztalata mellett elméleti felkészültséget is garantál - emellett nagyrészt önerőből elért versenyzői fejlődésének és élményeinek köszönhető látásmódja járul hozzá a tehetségen, lelkesedésen, kitartáson alapuló, de nem gyerekkortól kezdve folyamatos versenyzői fejlesztéshez.